Spring naar content

Adviezen bij hiel en voetklachten

  • Gedoseerde rust en het dragen van goed en stevig schoeisel met een goede hielkap is het belangrijkste eerste advies bij klachten.
  • fasciosisKoelen met een ijspack kan verlichting geven. Let op dat de huid niet in direct contact komt met het ijs. Eventueel een natte washand voor een betere geleiding van de koude.  Een minimum van 10 minuten, maximum 20 en zo’n 3-5 maal per dag, afhankelijk van de mate van last die u ervaart.
  • bij pijn en zwelling kan een plastic/papieren of piepschuim bekertje uit de vriezer verlichtend en verdovend werken gedurende 5 tot 8 minuten, zo nodig enkele keren per dag.
  • Voetzoolmassage kan ontspannend werken, evenals voorzichtig rollen over een tennisbal of glazen fles.
  • Bij een platvoet (een doorgezakt lengtegewelf) of een sterke neiging tot naar binnen knikken (proneren), wordt de peesplaat meer belast tijdens bijvoorbeeld tennis en hardlopen. Bij een corrigeerbare platvoet is trainen van de voetspieren en voetstand in houding noodzakelijk, bij niet-corrigeerbare platvoet kunnen zooltjes, stevige schoenen, brace en/of tape uitkomst bieden.
  • Het is zinvol tijdelijk gebruik te maken van een schokdempende hielpad of hakverhoging.
  • Het ontspannen van de voetspieren kan zorgen voor een opheffing van de strekbeperking in de eerste straal.
  • De fysiotherapeut en/of manuele therapeut kan ondersteuning bieden bij het mobiliseren dan wel manipuleren van de enkel en/of de eerste straal.
  • Het opbouwen van de belasting is mogelijk, als de pijnklachten niet meer in rust optreden. Pijnklachten zijn het signaal om het rustiger aan te doen. Het versterken van de voetspieren, optimaliseren van de mobiliteit middels manuele therapie,  stabiliteit en coördinatie is hierbij van doorslaggevend belang.

Voetanatomie

Hielpijn? Maak direct een afspraak
 Klik hier voor mobiliserende oefeningen bij voetklachten

 Klik hier voor coördinatie oefeningen bij voetklachten

Klik hier voor versterkende oefeningen bij voetklachten

 

Leer zelf uw voet tapen. Fat pad syndrome taping.

 

Klik hier voor de folder “Voetklachten”

Klik hier voor de praktijkgevallen hielpijn bij kinderen.

Deze informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld volgens de laatste inzichten door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

voetmobilisatie

Klik hier voor informatie bij hiel en voetklachten.

Meer info over andere voetklachten? Klik dan hier

Instituut D&C is dé specialist in multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij hiel- en peesplaatklachten.