Spring naar content

Nekklachten

Een toenemende hoeveelheid mensen heeft last van nekklachten. Waar vroeger de term RSI werd gebruikt is deze tegenwoordig aangepast naar KANS (Klachten aan Arm Nek Schouders). Dit is een algemene term die de lading nog niet dekt.

Mensen met zittend werk of bezigheden waarbij ze met de armen veel boven de macht werken hebben een verhoogde kans op nekklachten. Ook mensen die te maken hebben gehad met kop-staartbotsingen of andersoortig trauma waarbij er sprake was van nekklachten, hebben kans op langere termijn klachten in de nek te ontwikkelen.

De uiting van nekklachten is divers. Mensen kunnen last hebben van:

  • Moeite hebben met het over de schouders kijken;
  • Pijn in de nek, schouder(blad), bovenarm of in de gehele arm;
  • Pijn naar het achterhoofd of kaken
  • Hoofdpijn (vaak eenzijdig aan de zijkant van het hoofd), een band- of helmgevoel om het hoofd;
  • Vermoeid gevoel in de nek, vooral aan het eind van de dag;
  • Het gevoel van verlichting als de nek “kraakt”
  • Concentratie problemen of vergeetachtigheid

Nekklachten? Maak direct een afspraak

Het ontstaan van aspecifieke nekklachten

Het ontstaan van nekklachten kan vele oorzaken hebben. De bekendste is de kop-staart botsing. We spreken dan van een whiplash associated disorder (WAD) of whiplash trauma. Vaak hebben deze patiënten in eerste instantie weinig nekklachten, die volgen in maanden en soms jaren na het ongeluk. Een val op het achterhoofd, bijvoorbeeld bij een judoworp of achterover vallen met de stoel is ook een vorm van een WAD. Lees hier meer over Whiplash Associated Disorders.

Door de complexe bouw van het lichaam is het ook mogelijk nekklachten te ontwikkelen als gevolg van schouderklachten. De klachten zijn dan meer een oorzaak van een uit evenwicht geraakte spierspanning. Lees hier meer over schouder gerelateerde nekklachten.

Het ontstaan van specifieke nekklachten

Bij specifieke nekklachten denken we meer aan: (unc)artrose, vernauwing van het wervelkanaal (stenose) of een hernia. Zoals eerder aangegeven hebben mensen met zittend werk, of mensen die veel gebruik maken van laptops, tablet pc`s of normale computers meer kans op het ontwikkelen van nekklachten. Een belangrijke factor hierbij is de beweeglijkheid van de bovenrug. Belangrijk is dan ook uw zithouding.

Om uw bovenrug tijdens kantoorwerkzaamheden in conditie te houden kunt u het volgende doen. Let op deze oefeningen dat u niet door de pijngrens heengaat.


Armen gestrekt naast het lichaam en uitrekken (spieren aanspannen).


NekklachtenDe handen gevouwen achter het hoofd en de ellebogen naar achteren duwen. Probeer de schouderbladen zoveel mogelijk naar binnen te drukken.

 

 

 

Tijdens diepe inademing de schouders optrekken en enkele seconden vasthouden, vervolgens tijdens het uitademen weer een ontspannen houding aannemen.



Rechterarm gebogen naast het hoofd plaatsen en met de linkerhand bij de elleboog de arm enkele cm naar rechts duwen.


Armen gestrekt boven het hoofd en van het lichaam afduwen. 

Instituut D&C is dé specialist voor multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij nekpijn.

Als u zittend werk heeft probeer dan de eerder aangegeven oefeningen regelmatig in uw werkschema op te nemen. Heeft u een abonnement bij een sportschool? Zorg dan voor een trainingsbalans waarin u meer aandacht geeft aan de rugspieren (latpull, seated row, deadlifts) dan aan de borstspieren. Verbetert de bewegelijkheid, maar is het onvoldoende voor uw bezigheden neem dan contact op.

Nekklachten? Maak direct een afspraak