Spring naar content

Kniepijn rondom de knieschijf bij tieners (PFPS)

Anterieure kniepijn (patellofemoraal pijn syndroom)

Het patellofemorale pijnsyndroom komt vaker voor bij meisjes en kent een verscheidenheid aan presentaties. Patiënten presenteren zich met kniepijn achter, onder of rondom de knieschijf of met klachten van kraken en knarsen (crepitaties), stijfheid, zwelling of een instabiel gevoel (giving away-klachten) vooral bij traplopen, die niet kunnen worden toegeschreven aan andere aandoeningen in of rondom het kniegewricht.

De aandoening komt soms dubbelzijdig voor. De pijn is vooral aanwezig tijdens en na belasting (sport of traplopen) en bij zitten met gebogen knieën. (Bron: NHG richtlijn niet-traumatische knieproblemen bij kinderen en adolescenten).

Knieklachten? Maak direct een afspraak

Oorzaak PFPS

Het ontstaansmechanisme is niet geheel duidelijk. Factoren als: het verkeerd sporten van de knieschijf in de groeve, vergrootte hoek van de bovenbeenspieren (zgn. Q-hoek), zwakte van de bovenbeenspieren, verminderde flexibiliteit van de onderste ledematen, overbelasting en dysbalans in spierkracht, worden aangedragen als mogelijke oorzaken echter is hier weinig bewijs voor gevonden. Uit onderzoeken blijkt dat 62% van de gevallen van het vrouwelijk geslacht zijn. Hormonale, anatomische en neuromusculaire factoren (samenwerking tussen zenuwen en spieren) worden hiervan als oorzaak gezien.

Klinische verschijnselen en gevolgen voor het bewegend functioneren

Patiënten klagen over kniepijn achter of rond de knieschijf die toeneemt bij belasting. Met name traplopen, knielen, kniebuigingen, rennen provoceren de klachten. Door het onduidelijke pathofysiologisch ontstaansmechanisme is de kans op chroniciteit groot (94% ervaart 4 jaar na de eerste rapportage nog klachten, 25% heeft na 20 jaar nog significante klachten).

Diagnostiseren

Om PFPS te kunnen diagnosticeren wordt er aangeraden andere pathologieën die anterieure kniepijn kunnen geven uit te sluiten, zoals peesirritatie  (jumpers knee/runners knee), osgood schlatter, plica-syndroom, meniscus letsel, loose body`s, Bakerse cyste, kruisband letsel, mediaal overload syndroom.

Behandeling PFPS

Omdat de oorzaak niet duidelijk aan te wijzen is, is het belangrijk alle factoren die van belang zijn voor een goed functioneren van de onderste ledematen, te onderzoeken op behandelbare componenten. Kracht, mobiliteit, coördinatie, stabiliteit en uithoudingsvermogen in functionele oefenvormen kunnen bijdragen bij het afnemen van de pijnklachten en het beter functioneren. Daarnaast is het belangrijk overbelasting te vermijden in breedste zin (te intensief belasten, te veel belasten, te weinig rust nemen, te vaak overbelasten).

Sporten

(sport)activiteiten die pijn uitlokken moeten gedurende een maand vermindert worden en daarna weer geleidelijk op gevoerd worden.

Interessante links bij deze aandoening.

Deze informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld volgens de laatste inzichten door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Instituut D&C is dé specialist in multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij knieklachten van jong volwassenen.