Spring naar content

Groenlipmossel?

De Groenlipmossel (Perna canaliculus) is niet zomaar een mosselsoort. Deze mossel, die zijn naam dankt aan de groene schelprand, komt alleen voor in de extreem schone wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Het is niet mogelijk om de Groenlipmossel elders in leven te houden, zelfs niet in een aquariumomgeving! De Marlborough Sounds zijn dan ook beschermd en er wordt streng toezicht gehouden op de lokale vervuiling van het water.

Naar men zegt, is de Groenlipmossel enkele tientallen jaren geleden in de belangstelling gekomen doordat inheemse Maori’s aan de kust een aanzienlijk lagere prevalentie van gewrichtsproblemen hadden dan hun broederstammen in het binnenland. Prevalentie betekent het aantal gevallen van een bepaalde ziekte in een gemeenschap of gebied, gewoonlijk berekend per 100.000 inwoners. Wat bleek? De Maori’s aan de kust aten regelmatig Groenlipmosselen, in tegenstelling tot de Maori’s in het binnenland [1]. Intussen is er, na publicatie van succesvolle klinische studies, een flinke industrie ontstaan voor het verwerken van Groenlipmosselen voor gewrichtsproducten, die door consumenten wereldwijd worden genuttigd. De kwaliteit van deze producten verschilt enorm, vanwege variaties in het verwerkingstraject van de mossel en in de toedieningsvorm van de producten.

De gehele Groenmossel is het beste, omdat deze meest compleet is, en er geen ingrediënten verloren gaan door verhitting of vriesdroging. En vloeibare producten worden in de regel beter door het maag-darm-kanaal opgenomen dan poedertjes en pillen.

Wat zit er allemaal in de Groenlipmossel?

De Groenlipmossel is een unieke mossel met verschillende interessante componenten.

Omega 3-vetzuren

Sommige mensen met gewrichtsklachten nuttigen visolie met de bekende Omega 3-vetzuren EPA en DHA, omdat bekend is dat deze een ontstekingsremmend effect hebben. Ook zijn er Omega 3 supplementen op de markt met EPA en DHA. De Groenlipmossel bevat meerdere soorten Omega 3-vetzuren: naast EPA en DHA, óók ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en het zeldzame ETA. Sommige van deze vetzuren zijn converteerbaar tot andere Omega 3-vetzuren. Bij elkaar vormt dit een heel zeldzaam palet.

Omega 3-vetzuren hebben een ontstekingsremmend effect, omdat ze qua structuur lijken op het ontstekingsbevorderende arachidonzuur [2].

Furaanvetzuren

Tot een paar jaar geleden propageerde een Groenlipmosselproduct, dat slechts een extract van het vet van de mossel bevat, alleen de Omega 3-vetzuren als ontstekingsremmende kracht van het product. Maar bij een recent onderzoek ontdekten zij, dat na verwijdering van de Omega 3-vetzuren, er nog steeds een ontstekingsremmende component in dit product aanwezig was [6]. Deze component is vervolgens geïdentificeerd als ‘furaanvetzuur’ [6]. In ratten met een ontsteking aan de pootjes bleken deze furaanvetzuren de ontsteking ook te kunnen remmen, in een mate die zowel EPA als naproxen (een NSAID) overtrof [5]. Deze baanbrekende ontdekking, van een relatief onbekende component van de Groenlipmossel, is vervolgens gepubliceerd in het beroemde tijdschrift ‘PNAS’.

Glycosaminoglycanen

De Groenlipmossel is van nature een bron van glycosaminoglycanen, zoals Glucosamine en Chondroïtine-4 en -6 sulfaat. Het is dus niet nodig om naast Groenlipmossel ook Glucosamine- of Chondroïtinepreparaten te gebruiken, want de Groenlipmossel bevat deze bouwstoffen zelf al.

Groenlipmossel en allergie

Bij een allergie of intolerantie voor gewone (Zeeuwse) mosselen is de kans groot, dat u dit ook met de (Nieuw-Zeelandse) Groenlipmossel ervaart. Zeeuwse mosselen hebben geen ontstekingsremmende invloed op de gewrichten. Dat heeft de Groenlipmossel wel. Helaas bevat dit weekdier uit Nieuw-Zeeland een aantal allergenen – dat zijn stoffen waar men allergisch of intolerant voor kan zijn – die ook voorkomen in de Zeeuwse versie. U kunt het dus beter niet gebruiken.

Bij welke vormen van reuma kunnen Groenlipmossel en Curcumine helpen?

Bij reumatische aandoeningen met ontstekingen schrijven artsen meestal NSAIDs voor. Het gebruik van deze ontstekingsremmende pijnstillers kan echter gepaard gaan met vervelende bijwerkingen. Steeds meer mensen met reumatische klachten kiezen daarom voor vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Deze natuurlijke ontstekingsremmers en pijnstillers geven bij 70 procent van de gebruikers een goed resultaat. 

Meer over NSAIDs

De werking van NSAIDs – zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen – berusten op het afremmen van COX-2. Dit enzym speelt een hoofdrol bij de omzetting van arachidonzuur in prostaglandinen, die de ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Het nadeel van deze ontstekingsremmende pijnstillers is, dat ze eveneens het COX-1 enzym minder actief maken. En dat is minder goed nieuws, want dit enzym heeft namelijk een beschermende invloed op het maag-darmkanaal. Dat is de reden, dat het gebruik van deze generatie NSAIDs gepaard kan gaan met veel vervelende klachten van het maag-darmkanaal, zoals ontsteking van het maagslijmvlies, misselijkheid, braken en zelfs een maagzweer met bloedingen. Dat is de reden dat veel mensen deze medicijnen liever niet gebruiken of al snel met het gebruik stoppen.

Hoe tempert Groenlipmossel ontstekingen?

Alternatieven voor NSAIDs zijn vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers, waarvan tot op heden geen bijwerkingen bekend zijn. De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel bevat een hoge concentratie Omegan3-vetzuren, waaronder een aantal zeer zeldzame. Deze hebben vrijwel dezelfde structuur als arachidonzuur. Als er voldoende Omega 3-vetzuren aanwezig zijn, zal COX-2 niet langer meer geïnteresseerd zijn om arachidonzuur om te zetten in ontstekingsbevorderende stoffen. In plaats daarvan zal dit enzym de aanwezige vetzuren omvormen tot stoffen die de ontstekingen in de gewrichten temperen. Curcumine is een natuurlijk ingrediënt dat de aanmaak van ontstekingsenzymen vermindert en kraakbeen-degenererende enzymen in de gewrichten verlaagt. Ook Zwarte bes-blad heeft een remmende werking op het ontstekingsbevorderende COX-2 enzym.

Bijwerkingen Groenlipmossel

Zowel Groenlipmossel, Curcumine als Zwarte bes-blad hebben invloed op het maagbeschermende COX-1 enzym. Deze natuurlijke ontstekingsremmers hebben dan ook niet de bijwerkingen die NSAIDs laten zien. Ook andere bijwerkingen zijn niet bekend. Ook als u andere medicijnen gebruikt, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners. Wel is het advies om als u medicijnen gebruikt, altijd eerst met uw arts of apotheek te overleggen voordat u deze natuurlijke ontstekingsremmers gaat gebruiken.

Artrose en Groenlipmossel vloeibaar

Artrose is een gewrichtsaandoening, waarbij het kraakbeen in het gewricht dunner en zachter wordt. Daardoor gaat deze elastische bekleding op de botuiteinde van de gewrichten slijten. Dit proces kan gepaard gaan met een milde ontsteking. Het is belangrijk om deze te bestrijden, want ontstekingshaarden in de gewrichten leiden tot meer kraakbeenschade. En verdere slijtage leidt weer tot meer pijnlijke ontstekingen. Vloeibare Groenlipmossel , Curcumine en Zwarte bes-blad geven bij 70 procent van de gebruikers binnen 80 dagen een goed resultaat. Aanbevolen wordt om de voorgeschreven medicatie van de arts te blijven gebruiken totdat deze gewrichtenkuur begint te werken. Anders is de kans groot dat u een periode onnodig pijn moet lijden, totdat de vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad begint aan te slaan.

Twee Brusselse ziekenhuizen hebben een observatie-studie uitgevoerd naar het effect van vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad op lage rugpijn en knie-artrose. De onderzoekers constateerden een aanzienlijke verbetering van de pijn en bewegingsbeperking. De stijfheid nam bij de patiënten minder significant af. Er is intussen ook een vervolgstudie gedaan, waarvan de resultaten eveneens positieve effecten laten zien bij lage rugpijn.

Reumatoïde artritis en Groenlipmossel

Bij reumatoïde artritis of ontstekingsreuma is het gewrichtsslijmvlies in een of meerdere gewrichten ontstoken. Dit gaat gepaard met pijn en zwellingen. Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad geven iets later resultaat dan bij artrose. Dat komt door de ontstekingen bij reumatoïde artritis, die hardnekkiger zijn. De ervaring is, dat binnen 80 dagen de pijn en zwellingen beginnen af te nemen. Tot die tijd is het wel belangrijk om de medicatie gewoon te blijven gebruiken. Er zijn geen interacties bekend tussen Groenlipmossel en geneesmiddelen.

Poly-artrose en Groenlipmossel

Bij poly-artrose slijt het kraakbeen in vijf of meer gewrichten tegelijkertijd. Deze aandoening heeft dus een andere oorzaak dan artrose, omdat deze aandoening het gevolg is van veroudering. Poly-artrose wordt beschouwd als een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich tegen gezonde lichaamscellen keert. In dit geval dus het kraakbeen in de gewrichten. Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad verlichten meestal binnen 80 dagen de pijn.

Fibromyalgie en Groenlipmossel

Deze vorm van reuma treft niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel. Fibromyalgie wordt dan ook wekedelenreuma of spierreuma genoemd. Er zijn patiënten die baat hebben bij vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Er zijn ook patiënten die geen enkel effect rapporteren. Gaat deze aandoening gepaard met ontstekingen, dan is het zeker het proberen waard om deze gewrichtenkuur eens 80 dagen lang uit te proberen. Werkt dit middel niet, dan na die tijd er helemaal mee stoppen.

Groenlipmossel bij jicht, artritis psoriatica en axiale spondyloartritis (ziekte van Bechterew)

Jicht, artritis psoriatica en axiale spondyloartritis zijn alle drie vormen van ontstekingsreuma. Dat betekent dat de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad effect op deze aandoeningen zouden moeten hebben. Een aantal mensen met één van deze vormen van reuma heeft ons gemeld, dat ze deze natuurlijke ontstekingsremmers hebben gebruikt. Vrijwel altijd met goed resultaat. Het aantal gebruikers met deze aandoeningen is echter nog te klein om definitieve conclusies te kunnen trekken. Het is altijd aan te bevelen om deze kuur eens 80 dagen lang uit te proberen. Bij geen resultaat: na 80 dagen stoppen.

Groenlipmossel bij Frozen shoulder en slijmbeursontsteking

Bij een frozen shoulder en slijmbeursontsteking spelen ontstekingen in de gewrichten een grote rol. Beide aandoeningen gaan na verloop van tijd weer vanzelf over. Volgens berichten van sommige bezoekers van ‘Bewegen zonder pijn’ kunnen vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad het herstel ondersteunen.

Syndroom van Sjögren en Groenlipmossel

Het syndroom van Sjögren is een chronische ontsteking in de klieren van de slijmvliezen. Naast droge ogen en droge mond, gaat deze aandoening ook gepaard met spier- en gewrichtsklachten. Eén bezoeker van ‘Bewegen zonder pijn’ met dit syndroom heeft ons laten weten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad te hebben gebruikt. Het resultaat was positief. Het gaat hier echter maar om een melding van één persoon.

Lage rugklachten en Groenlipmossel

Vier op de vijf Nederlanders heeft wel eens last van lage rugpijn tussen de onderste ribben en de bilplooi. De observatie-studie van twee Brusselse ziekenhuizen heeft aangetoond, dat vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad vaak een goed resultaat geven bij deze klacht. De pijn en de bewegingsbeperking namen significant af. Ook een vervolgstudie in deze ziekenhuizen bevestigde dit.

Artrose hond, kat en paard

Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad worden ook steeds meer gebruikt om artrose bij honden en katten te behandelen. Deze natuurlijke ontstekingsremmers worden al meer dan 30 jaar gebruikt om gewrichtsontstekingen bij paarden te bestrijden. Veel Nederlandse topruiters gebruiken deze ingrediënten om de gewrichten van hun kostbare ren- en springpaarden in goede conditie te houden.

Bronnen

[1] Doggrell, S.A. (2011) Lyprinol—Is It a Useful Anti-Inflammatory Agent? Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Article ID 307121.

[2] Treschow, A.P.; Hodges, L.D.; Wright, P.F.A.; Wynne, P.M.; Kalafatis, N.; Macrides, T.A. (2007) Novel anti-inflammatory ω-3 PUFAs from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 147;645-656.

[3] McPhee, S.; Hodges, L.D.; Wright, P.F.A.; Wynne, P.M.; Kalafatis, N.; Harney, D.W.; Macrides, T.A. (2007) Anti-cyclooxygenase effects of lipid extracts from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 146;346-356.

[4] Whitehouse, M.W.; Macrides, T.A.; Kalafatis, N.; Betts, W.H.; Haynes, D.R.; Broadbent, J. (1997) Anti-inflammatory activity of a lipid fraction (Lyprinol) from the NZ Green-lipped mussel. Inflammopharmacology 5;237-246.

[5] Lee, C.H.; Lum, J.H.; Ng, C.K.; McKay, J.; Butt, Y.K.; Wong, M.S.; Lo, S.C. (2009) Pain controlling and cytokine-regulating effects of Lyprinol, a lipid extract of Perna canaliculus, in a rat adjuvant-induced arthritis model. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 6;239-245.

[6] Wakimoto, T.; Kondo, H.; Nii, H.; Kimura, K.; Egami, Y.; Oka, Y.; Yoshida, M.; Kida, E.; Ye, Y.; Akahoshi, S.; Asakawa, T.; Matsumura, K.; Ishida, H.; Nukaya, H.; Tsuji, K.; Kan, T.; Abe, I. (2011) Furan fatty acid as an anti-inflammatory component from the green-lipped mussel Perna canaliculus. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 108;17533-17537.

[7] Mani, S. and Lawson, J.W. (2006) In vitro modulation of inflammatory cytokine and IgG levels by extracts of Perna canaliculus. BMC Complementary and Alternative Medicine 6;1.