Spring naar content

Hielspoor

Hielspoor is een veelvoorkomende en invaliderende voetklacht. Echter komt het feitelijk minder vaak voor dan dat het gediagnosticeerd wordt. De huisarts stelt deze diagnose vaak op basis van de aangegeven klachten; een hinderlijke pijn die ontstaat na lang staan en erger is bij opstaan na even gezeten te hebben. Het gevoel op een punaise te staan kan ook optreden. De klacht zal zich met name manifesteren in de eerste passen na het opstaan uit bed. De pijn komt voornamelijk vanuit een pijnlijk gevoel onder uw hiel.

Denkt u hielspoor te hebben? Maak een afspraak!

In essentie is een hielspoor een benig uitsteeksel welke gevormd wordt aan de basis van de hak onder de voet. Veel vaker komt een fasciitis plantaris of peesplaat ontsteking voor. Dit is een irritatie van de peesplaat die verantwoordelijk is voor het instant houden van de holling onder onze voet. Een fasciitis plantaris leidt op zijn beurt vaak tot het ontstaan van een hielspoor.

Op het moment dat we op onze voeten staan rekt de fascia plantaris, een pezige structuur onder de voet, uit en wanneer we afzetten en de voet van de grond loskomt dan veert deze iets terug. Dit is een veer mechanisme. We slaan energie op in deze veer en de veer geeft deze energie terug op het moment dat de voet afgerold wordt. Het ondersteund dus ons lopen.

Wat precies de reden is dat klachten aan de peesplaat ontstaan is onduidelijk. Er wordt geschreven dat hielspoor een aandoening is die vooral bij hardlopers en mensen met fors overgewicht voorkomt. Onze eigen ervaring na jaren van succesvol behandelen is dat de stugheid of vergrote beweeglijkheid van de enkel en voet hier ook invloed op hebben.  Bij de ouder wordende mens wordt het ontstaan van de klachten ook nog toegewezen aan het kwalitatief verminderen van het vetbed onder de hiel.

Diagnose

Een hielspoor wordt gediagnosticeerd aan de hand van een röntgenfoto. Wat hier echter op mist zijn de weke delen. Middels een echo bij fysiotherapie in hoorn kunnen wij ook uw weke delen in beeld brengen en zodoende de dikte van de fascia plantaris vaststellen. Daarnaast ondergaat u een uitgebreid lichamelijk onderzoek om de vermoedelijk oorzakelijke factoren in kaart te brengen. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld.

Behandelplan

Pijn is de meest invaliderende factor. Middels ESWT, extracorporeal shockwave therapie of kortweg shockwave therapie, kunnen we de pijn verminderen. In de meeste gevallen is de pijn in 4(!) behandelingen al 80% verminderd. Om te zorgen dat de klacht niet terugkomt wordt er aandacht besteed aan het looppatroon, problemen met spierkracht of spierspanning, de beweeglijkheid van de voeten en de rest van de benen en/of ergonomische tips.

Ontlasten is meestal een eerste advies van de huisarts. Dit is geen slecht advies maar wordt meestal vertaald als niet meer belasten. Met ontlasten wordt bedoeld: loopt u normaal 60 minuten, loop nu een rondje van 10 minuten. Staat u voor uw werk een hele dag, ga vaker zitten.

Ontlasten kan ook aan de hand van speciale zooltjes, kijk bijvoorbeeld eens naar de Tuli Heelcups. Via deze knop kunt u een paar bestellen op bol.com.

Geïnteresseerd in een behandeling? Klik dan hier en plan uw intake. Uiteraard