Informatie voor verwijzers

 • Wat kan er tijdens het echografisch onderzoek gezien worden?

  Bij Instituut D&C wordt er al jaren geprotocolleerd onderzoek gedaan van de schouder-, de elleboog-, de pols-, de heup-, de knie- en de enkelregio hiermee kan het volgende worden onderzocht: Partieel of totaalrupturen in een spier, tendinopathie, tendinose, tendinitis, (partieel of totaal) rupturen peesmateriaal, calcificaties of (sub-) luxatie van de pees, Impingement tijdens bewegen, schade aan de gewrichtsbanden, capsulitis (adhesiva), arthropathie, artritis, artrose, grote defecten in de meniscus, losse botfragmenten, botbreuken, de carpale tunnel.

 • Wat is de specialiteit van Instituut D&C?

  Wij zijn naast een reguliere fysiotherapeutische praktijk, gespecialiseerd in pees- en gewrichtsaandoeningen zoals; schouderklachten (frozen shoulder, peesontsteking, slijmbeursontsteking, inklemmingsklachten, instabiliteit, peesrupturen), voetklachten (hielspoor, fasciitis plantaris, fasciosis plantaris, exostose van Haglund), elleboogklachten (tenniselleboog, golfelleboog), knieklachten (jumpersknee / runnersknee, voorste kruisband klachten, bandproblematiek, instabiliteit), achillespeesklachten. Chronische lage rugklachten en KANS behandelen wij al jaren succesvol dankzij onze meerdimensionale aanpak waar ook Manuele Therapie en Dry Needling een onderdeel van zijn. Ook voor revalidatie na een (kijk)operatie (hernia, knieoperatie, schouderoperatie, breuken met of zonder fixatiemateriaal behandeld) kan men bij ons terecht. Daarnaast beschikken wij over een oefenzaal van 75 m2 waar we mensen ruime tijd geven te revalideren.

 • Met wie werkt Instituut D&C samen?

  Wij werken samen met veel huisartsen in West-Friesland. Daarnaast onderzoeken wij in opdracht van collega-fysiotherapiepraktijken in de regio, bedrijfsfysiotherapeuten, artsen voor orthopedische geneeskunde, het Diagnostisch Centrum West-Friesland, podotherapeuten, podologen, podoposturaal therapeuten etc.

 • Is een eenmalig fysiotherapeutisch consult mogelijk?

  Wij onderzoeken vaak in opdracht van huisartsen en collega-fysiotherapeuten om in overleg gezamenlijk een beleid te bepalen aan de hand van de onderzoeksgegevens. Het echografisch onderzoek wordt gebruikt om een vermoeden van een aandoening te bevestigen en maakt onderdeel uit van het lichamelijk onderzoek. Daarom kost een goed echografisch onderzoek van een schouderklacht minimaal 20 minuten naast de anamnese en het lichamelijk onderzoek.

 • Heeft Instituut D&C een wachtlijst?

  Wij streven ernaar de patiënt zo snel mogelijk te onderzoeken, het liefst binnen drie werkdagen. Bij acute klachten kunnen wij in overleg met de huisarts, de patiënt zo snel mogelijk zien.

 • Wat kost het echografisch onderzoek?

  Het echografisch onderzoek is onderdeel van ons fysiotherapeutisch onderzoek en kost de patiënt dus niets als men verzekerd is voor fysiotherapie.

 • Met welke verzekeraars heeft Instituut D&C een overeenkomst afgesloten?

  Wij hebben met alle grote verzekeraars een contract afgesloten en kunnen daarom rechtstreeks declareren.

 • Hoe behandelt Instituut D&C schouderklachten?

  De schoudergordel is zo complex dat iedere schouderaandoening een aparte aanpak vereist. Afhankelijk van de oorzaak van de klacht behandelen wij met oefentherapie, massage, ESWT (shockwave), belastingbeperkende maatregelen, houdings- en bewegingsadviezen, mobilisaties/manipulaties om de bewegelijkheid te onderhouden of vergroten, coördinatieoefeningen en sportspecifieke training. Voor meer informatie over onze aanpak bij instabiliteit, impingement, frozen shoulder, tendinopathie en peesrupturen, kunt u onze folder schouderklachten downloaden

 • Hoe verloopt de rapportage?

  Tijdens het intakegesprek wordt allereerst een screening uitgevoerd waarbij gekeken wordt of de patiënt bij ons op het juiste adres is. Het screeningsverslag wordt, indien de patiënt geen bezwaar heeft, naar de huisarts verstuurd. Bij verwijzing wordt de huisarts altijd geïnformeerd. Indien de patiënt door ons aangeraden wordt naar een andere specialist te gaan gebeurt dit in overleg met de huisarts (schriftelijk, per fax of telefonisch overleg)

 • Wat is ESWT?

  Met ESWT (shockwave) wordt het pijngebied blootgesteld aan korte hoogenergetische akoestische impulsen die de stofwisseling en bloedcirculatie in het behandelde gebied verbeteren. Op deze manier stimuleren ze de aanwezige herstelmechanismen van het lichaam. ESWT is dus niets anders dan het activeren van de eigen genezingskracht van het lichaam. Meer informatie en wetenschappelijke artikelen zijn te vinden op www.shockwavenet.nl

 • Hoeveel behandelingen ESWT zijn meestal nodig?

  Er is gebleken dat gemiddeld 5-6 behandelingen voldoende zijn. Uiteraard zijn er ook patiënten die vaker en minder vaak behandeld zijn

 • Hoe lang duurt een ESWT-behandeling?

  Het “shocken” op zich neemt ongeveer tien minuten per behandelgebied in beslag. De kracht van het succes achter onze behandelingen is echter het multidisciplinaire karakter. Naast ESWT wordt er ook gemasseerd en wordt er voorzichtig geoefend.

 • Wat kost een behandeling ESWT?

  De patiënt krijgt altijd een proefbehandeling aangeboden indien er een indicatie is voor Shockwave. Zo kan de patiënt kosteloos ervaren of ESWT uitkomst biedt. Een behandeling ESWT duurt maximaal 15 minuten en wordt gedeclareerd op fysiotherapie.

 • Wordt ESWT vergoed?

  Hoewel er verschillende wetenschappelijke onderzoeken in het buitenland gedaan zijn die de werking van ESWT bewijzen, vergoeden de zorgverzekeraars de behandeling nog niet. Meer informatie en wetenschappelijke artikelen zijn te vinden op www.shockwavenet.nl

 • Wat is dry needling?

  Meer informatie over dry needling voor verwijzers vindt u in de informatiefolder voor verwijzers

 • Wilt u liever de patiëntenverslagen digitaal ontvangen?

  Dat kan natuurlijk. U kunt dan een e-mail sturen naar info@fysiotherapieinhoorn.nl.  

 

Klik hier voor meer informatie over het echografisch onderzoek (artikel: standard reference values for musculoskeletal ultrasonography in healthy adults).