Spring naar content

Schouder

Schouderklachten

Steeds meer mensen ervaren klachten in de schouder/nek regio. De klacht kan zich manifesteren in de schouderkop, de bovenarm en/of uitstralen naar de elleboog of zelfs de pols. Tintelingen en/of nekklachten kunnen eveneens tot de symptomen behoren.

Door de complexe anatomie van de schouder is het vaak moeilijk te achterhalen wat de oorzaak is van de klacht. De schouder is dan ook een gewricht dat uitermate geschikt is voor onderzoek met behulp van echografie. Hiermee krijgen wij inzicht in de oorzaak van de klacht. Bijvoorbeeld een peesontsteking, slijmbeursontsteking of misschien zelfs een gescheurde pees.

Schouderklachten behandelen

De behandeling kan bestaan uit een doorverwijzing naar een orthopeed, oefentherapie, houdings- en bewegingadviezen, belastingbeperkende maatregelen in algemene zin, ESWT en massagetherapie. Ook voor peesaandoeningen rondom andere gewrichten stellen wij aan de hand van de bevindingen van het echografisch onderzoek met u een behandelplan op. Voor meer informatie kunt u bellen met 0229-268554 of info@fysiotherapieinhoorn.nl.

Schouderklachten? Maak direct een afspraak

Klik hier voor de folder ‘schouderklachten’.

Een veelgehoorde uitspraak van de patiënt is: “Mijn schouder klikt.” Door de vele gewrichtsverbindingen in de schoudergordel en de grote schuivingsmogelijkheid van deze verbindingen, zijn er in de schouder vaak ‘klik’ sensaties waar te nemen. Deze kliksensaties hoeven niet direct een aanwijzing voor pathologie te zijn. Alleen een diepe, doffe, pijnlijke klik kan een aanwijzing zijn voor schade in het schoudergewricht.

(Schouder)complex gewricht

Bij de bewegingsketen van de schoudergordel zijn de volgende zes gewrichten betrokken:

  • Het gewricht tussen het schouderblad en de kop van de bovenarm
  • Het glijvlak van het schouderblad met de borstkas
  • Het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderdak (AC)
  • Het gewricht tussen het sleutelbeen en het borstbeen (SC)
  • De wervelkolom (nek, borstwervels en de overgang hiervan)
  • De verbindingen tussen de ribben en de wervels

Voor een goede schouderbladpositie en daarmee een goede schouderfunctie is een optimale strekking van de borstwervels van belang.

Meer weten? Bekijk dan onze schouderfolder.

Instituut D&C is dé specialist in multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij schouderklachten.

Deze tekst is  met grote zorgvuldigheid door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C volgens de laatste richtlijnen samengesteld. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Aandoeningen