Spring naar content

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut onderscheidt zich als Master in de Manuele Therapie doordat hij/zij:

  • uitgebreide en specifieke kennis heeft van de werking en de ziekteleer van gewrichten van de wervelkolom en de extremiteiten
  • complexe manuele vaardigheden kan toepassen voor het diagnosticeren en behandelen van functiestoornissen van gewrichten van de wervelkolom en de ledematen met specifieke gewrichtsmobilisaties en manipulaties
  • een hoogontwikkeld niveau van klinisch redeneren bezit o.b.v. het best beschikbare wetenschappelijke bewijs.

Brede kijk op functioneren van cliënten
De manueel therapeut heeft een brede kijk op het functioneren van cliënten. Naast anatomische eigenschappen en functies houdt hij/zij ook rekening met andere factoren die het dagelijks leven van cliënten beperken.

Geïnteresseerd naar de mogelijkheden? Maak direct een afspraak

Leidende rol in een multidisciplinaire setting
De hulpvraag van de cliënt kan een indicatie zijn voor een multidisciplinaire benadering. De manueel therapeut werkt bij cliënten met klachten aan de wervelkolom of ledematen samen met huisartsen, neurologen, bedrijfsartsen, reumatologen, orthopeden, praktijkondersteuners, tandartsen, sportartsen, verzekeringsartsen, en andere fysiotherapeuten.

De multidisciplinaire samenwerking vraagt om heldere communicatie tussen verschillende hulpverleners. Bij cliënten met bewegingsklachten kan de manueel therapeut een leidende rol spelen.

Wat doet de manueel therapeut?
De manueel therapeut is de bewegingsconsulent bij uitstek voor gezondheidsproblemen in relatie tot functiestoornissen van de wervelkolom en de ledematen en de beperkingen in het dagelijkse leven die hiervan het gevolg kunnen zijn.

bron: Stichting Opleidingen Musculoskeletale Therapie (SOMT)
 

Taksen de Nijs is bij Instituut D&C | Fysiotherapie in Hoorn de Master in de Manuele Therapie