Spring naar content

Dry Needling

Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

Doormiddel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Interesse in deze behandeling? Maak een afspraak

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur

dry needlingBij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam.

Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut moment – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
 • Chronisch – bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.
 • ‘Slappe’ ligamenten in bijv enkels en/of knieën.
 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen, instabliliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Wat kost dry needling?
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Hoe voelt dry needling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wanneer mag ik tijdelijk niet behandeld worden?

U mag niet worden behandeld als u niet uitgerust bent, koortsig of grieperig bent. Zorg dat u voldoende gegeten heeft voor de behandeling en zorg na de behandeling voor voldoende gedoseerde rust. Koelen of warmte kan u helpen na de behandeling. De stijfheid en het zware gevoel zijn normaal na de behandeling en duren enkele uren tot een paar dagen. Dagelijks rekken versnelt het herstel en/of vermindert de hevigheid van de na-reactie. Meer informatie vindt u in de patiëntenfolder.

Wanneer wordt dry needling afgeraden?

 • U mag niet worden behandeld als u zwanger bent.
 • Ook mag u niet behandeld worden in de borststreek als u een pacemaker heeft.
 • Als u ernstige bloedingproblematiek heeft of veel antistollingsmedicatie gebruikt, wordt dry needling afgeraden.
 • Lokale infecties en systeeminfecties (ziekten die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën, schimmels of parasieten) zijn uitgesloten van behandeling.
 • Voor en na een operatie mag u zes weken niet behandeld worden in de regio van de operatie.
 • Verder mag u niet behandeld worden bij een kunstmatige hartklep, verminderd afweersysteem (HIV, kanker, reuma, hemofilie), status na klierresectie of oedeem, tumor of huid- en/of metaalallergie.

(Bron: Uplands Physio Clinic)

Instituut D&C is dé specialist in fysiotherapie in Hoorn bij de diagnose en behandeling van triggerpoints.

Interesse in deze behandeling? Maak een afspraak