Spring naar content

9 dingen die u MOET weten over peesirritatie

Er zijn nog een hoop onduidelijkheden over peesirritatie (tendinopathie). De onderstaande punten zijn wetenschappelijk bewezen en moet u als patiënt weten om van uw peesirritatie af te komen. (Wetenschappelijke artikelen staan hieronder vermeld).

Peesirritatie? Maak direct een afspraak

  1. Peesirritatie verbetert niet door rust. De pijn kan verminderen of tijdelijk weg zijn, maar zal terugkeren zodra de pees weer belast wordt omdat rust niets doet om de belastbaarheid van de pees te verhogen.
  2. Hoewel er een aantal biochemische cellen betrokken zijn, die ook te zien zijn bij een ontsteking, wordt een peesirritatie niet beschouwd als een klassiek ontstekingsproces. Vandaar dat we tegenwoordig niet meer van peesontsteking, maar van peesirritatie, tendinopathie of tendinose spreken. Ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen als u zeer veel pijn ervaart, maar het heeft weinig effect op de geïrriteerde pees.
  3. Peesirritatie kan worden veroorzaakt door veel verschillende oorzaken en/of risicofactoren. De belangrijkste oorzaak is een plotselinge verandering in belasting en/of druk op de pees. Sommige mensen lopen meer risico op peesklachten door biomechanica (bijvoorbeeld slechte doorbloeding, conditie of belastbaarheid of systemische factoren (bijvoorbeeld leeftijd, menopauze, verhoogd cholesterol, verhoogde gevoeligheid voor pijn, enz.). Gepensioneerde mensen kunnen peesirritatie ontwikkelen met de subtielste verandering van activiteit of belasting.
  4. (Excentrisch) oefenen is de meest bewezen behandeling voor peesirritatie. Gedoseerd toenemende belasting zorgt voor een betere belastbaarheid van de pees voor het dagelijks leven. Zonder deze gedoseerde oefentherapie zal de peesirritatie niet verminderen.
  5. Het aanpassen van de belasting is noodzakelijk bij het herstellen van peesirritatie. Dit houdt in dat de shock- en drukbelasting tijdelijk moet worden verminderd.
  6. Het beeldvormend onderzoek (zoals echografie) loopt NIET gelijk met de mate van peesirritatie. Men kan scheuren en kalkvormig hebben zonder dat men last heeft van de pees in het dagelijks leven. Ook zegt dit niets over het succes van de behandeling. U kunt veel minder pijn ervaren terwijl op de echo nog forse weefselveranderingen te zien zijn. De therapie moet dus als doelstelling een beter functioneren in het dagelijks leven hebben en niet zo zeer het veranderen van de echografische bevindingen (de veranderingen in het peesweefsel).
  7. Alleen passieve therapie zoals massage, Ultrageluid, injecties en Shockwave Therapie verbetert op lange termijn de peesirritatie niet. Excentrische oefentherapie is noodzakelijk om succesvol te revalideren. Meerdere injecties (>3) zijn ten zeerste af te raden omdat het de belastbaarheid van het peesweefsel schaadt
  8. Excentrische oefentherapie moeten geïndividualiseerd worden, afhankelijk van de pijnklachten en algemene belastbaarheid van de patiënt. Trainen binnen het pijnvrije traject, geleidelijk toenemend qua intensiteit is essentieel.
  9. Tendinopathie reageert helaas zeer langzaam. U moet veel geduld hebben en zorgen dat u de oefeningen correct en met de juiste intensiteit uitvoert. Uw fysiotherapeut is de uitgewezen persoon om u succesvol te begeleiden bij uw herstel. Probeer de verleiding te weerstaan om voor de “snelle weg” te kiezen zoals voor injecties en/of operaties.
Last van peesirritatie? Maak direct een afspraak

REFERENCES
Abate M, Gravare-Silbernagel K, Siljeholm C, et al.: Pathogenesis of tendinopathies: inflammation or degeneration? Arthritis Research and Therapy. 2009, 11:235.

Cook J, Purdam C: Is compressive load a factor in the development of tendinopathy? British Journal of Sports Medicine. 2012, 46:163-168.

Littlewood C, Malliaras P, Bateman M, et al.: The central nervous system–An additional consideration in ‘rotator cuff tendinopathy’and a potential basis for understanding response to loaded therapeutic exercise. Manual therapy. 2013.

Malliaras P, Barton CJ, Reeves ND, Langberg H: Achilles and Patellar Tendinopathy Loading Programmes. Sports Medicine. 2013:1-20.

Deze informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld volgens de laatste inzichten door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Praktijkfolder Instituut D&C
Voetklachten
Schouderklachten
Inklemmingklachten in de schouder
Praktijkgevallen elleboogsklachten
Praktijkgevallen peesklachten

Instituut D&C is dé specialist in multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij peesaandoeningen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren