Spring naar content

Adviezen bij nekklachten

  • Bij spontaan ontstane klachten is de kans dat de klacht zichzelf oplost aanwezig. Blijf de nek, binnen de grenzen van gevoeligheid bewegen. Neemt de beweeglijkheid in korte tijd sterk af, neem dan contact op met uw huisarts. Verbetert de bewegelijkheid maar is het onvoldoende voor uw bezigheden neem dan contact op met uw (manueel) fysiotherapeut.
  • Wanneer er sprake is van forse neurologische tekenen (hevig schietende pijn in 1 of 2 armen voorbij de elleboog, forse tintelingen tot in de hand en vingers, verminderd gevoel in de huid of krachtsverlies (iets niet vast kunnen houden door onvermogen tot leveren van kracht, niet door pijn)) neem dan direct contact op met uw huisarts.
  • Wanneer u een spontane blokkering van uw nek hebt en u bent jonger dan 18 jaar of u heeft een systeemziekte onder leden zoals: reumatoïde artritis, herpes, diabetes enzovoorts, neem dan contact op met uw huisarts.
  • Als u de nek zelf “kraakt” en dit geeft u een kortdurend opgelucht gevoel, probeer dit af te leren. Door het “kraken” kan de spierspanning toenemen en u heeft een steeds korter effect. De kans dat u zelf het juiste niveau manipuleert is klein. Neem contact op met een (manueel) fysiotherapeut. Door specifieke oefeningen kan de nek sterker worden en zullen de klachten afnemen. U zult minder behoefte hebben de nek te “kraken”.
  • Als u zittend werk heeft probeer dan de eerder aangegeven oefeningen regelmatig in uw werkschema op te nemen. Heeft u een abonnement bij een sportschool? Zorg dan voor een trainingsbalans waarin u meer aandacht geeft aan de rugspieren (latpull, seated row, deadlifts) dan aan de borstspieren.
Nekklachten? Maak direct een afspraak

Deze adviezen zijn met grote zorgvuldigheid door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C volgens de laatste richtlijnen samengesteld. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Instituut D&C is dé specialist voor multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij nekpijn.