Spring naar content

Chronische vermoeidheid

Altijd moe?
Burn out, ME (Myalgische Encephalomyelitis), fibromyalgie worden in de medische wetenschap beschouwd als ziektebeelden die worden gevormd door niet-objectiveerbare (meetbare) klachten. Of dat werkelijk zo is, dat valt te bediscussiëren. In ieder geval worden de klachten niet aangetoond met gangbare meetmethoden.

Over de oorzaken tast men nog in het duister, maar over het algemeen is men het er over eens dat de verschillende vormen van chronische vermoeidheid een voorgeschiedenis hebben waarin langdurige overbelasting (lichamelijk en/of geestelijk) een grote rol speelt.

Altijd moe? Kom bij ons langs

Burn out
Burn out is de algemene term voor chronische vermoeidheid die voornamelijk wordt ingegeven door werkstress. Patiënten die dit ‘etiket’ hebben zijn vaak in relatief korte tijd ‘ingestort’, het is meestal snel duidelijk waar de hoofdoorzaak ligt en het is daarom relatief makkelijk te genezen.

Personal business coach Agnes van Goolen heeft een eenvoudige methode die je helpt bij het bepalen van je prioriteiten. Haar tips kun je fantastisch gebruiken in je dagelijks (privé)leven: Bekijk de gratis tips van Agnes

ME
Myalgische Encephalomyelitis, wordt ook wel in een adem genoemd met CVS (Chronisch VermoeidheidsSyndroom) of PVS (Post Viraal Syndroom). Er is – zowel in wetenschappelijke kring als in patiëntenkringen – veel discussie over nuanceverschillen en over de naamgeving. Omdat wij dit voor de genezing niet relevant vinden, spreken wij kortweg over ME.

ME wordt meestal gediagnosticeerd aan de hand van een klachtenlijst met symptomen en na uitsluiting van andere aandoeningen door middel van een inwendig onderzoek. Het klachtenpatroon is in de regel ernstiger dan in het geval van Burn out, maar er zijn weinig verschillen in de aard van de klachten. We praten over de volgende klachten:

  • geheugen en/of concentratieproblemen
  • slaap waar patiënt niet van uitrust
  • gevoelige lymfklieren
  • spierpijn
  • gewrichtspijn
  • hoofdpijn
  • malaisegevoel na inspanning dat meer dan 24 uur aanhoudt

Fibromyalgie
Fibromyalgie is al net zo lastig te aan te tonen en kent ongeveer hetzelfde klachtenpatroon als ME; de nadruk ligt in dit geval echter op spier- en gewrichtspijnen. Fibromyalgie staat ook bekend als een vorm van weke-delen reuma.

Overige vormen van chronische vermoeidheid
Chronische vermoeidheid kan ook als neveneffect van andere ziekten de kop opsteken. Het ontstaat vaak na de bestrijding van kanker, met bestraling of chemotherapie. Ook als neveneffect is chronische vermoeidheid meestal goed te behandelen. Uiteraard kan dit alleen gebeuren in samenspraak met de behandelend arts.

Deze informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld volgens de laatste inzichten door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

pdf  Informatie SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) 

► Altijd moe? Maak een afspraak