Spring naar content

Hiel- en peesplaatklachten


voetklachten

Het hielbeen is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan. Het moet het hele lichaamsgewicht dragen. Ook is het hielbeen essentieel bij het afwikkelen van de voet en heeft het direct contact met het sprongbeen dat samen met onder andere het scheenbeen het enkelgewricht vormt. Hielpijn heeft twee voorkeursplaatsen; aan de achterzijde en de onderzijde. Hieronder leggen we veelvoorkomende voetklachten in de praktijk uit met de daarbij behorende behandeling.

Hielklachten? Maak direct een afspraak

Hielirritatie (calcaneodynie)

fasciosisHet vetkussen dat zich onder de hiel bevindt zorgt voor demping tijdens het lopen en staan. Naar mate we ouder worden, wordt het vetkussen dunner en neemt het dempend vermogen af waardoor het hielbeen en/of de peesplaat door de toenemende belasting geïrriteerd of overbelast kunnen raken.

Hielspoor en peesplaatontsteking

Hielspoor is soms moeilijk van peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) te onderscheiden. Röntgen of (goedkoper!) echografie van de voet biedt de uitkomst voor het vaststellen van de diagnose. Hielspoor zorgt voor een scherpe pijn bij het staan of een branderig, zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust (nachtelijk toiletbezoek!) zijn karakteristiek. En zoals bij veel peesontstekingen ook de startpijn bij de eerste meters lopen. Hoe langer de klachten bestaan, des te meer klachten zullen ook tijdens het lopen optreden.

Hielspoor

Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn waar de peesplaat (fascie) zijn aanhechting vindt op het hielbeen. In tegenstelling tot peesplaatontsteking is bij een zuivere hielspoor de pijnplaats vaak met één vinger aan te wijzen.

Hielspoor zooltjes

Tuli’s® Heavy Duty Heel Cups zijn universeel en geven optimale bescherming bij hiel- en achillespeespijn tijdens het sporten.

heelcups tot 80KG!

Heelcups vanaf 80KG!

Peesplaatontsteking of peesplaatsirritatie (fasciitis plantaris)

De peesplaat loopt naar de tenen en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair). Zo vergroot de gespannen band de afzetkracht van de voet tijdens hardlopen en springen. De peesplaat is niet erg elastisch, omdat de voet anders zou doorzakken bij het staan. Een peesplaatontsteking wordt meestal veroorzaakt door te grote trekkrachten aan de aanhechting van de peesplaat tijdens (hard)lopen. Veel voorkomende oorzaken zijn veranderingen in de voetafwikkeling door standveranderingen, (te) zachte of soepele schoenzolen en lopen/springen op ongelijkmatig of hard terrein. Hierdoor raakt de peesplaat geïrriteerd.

Voetanatomie

Klik hier voor adviezen bij hiel en voetklachten.

Deze informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld volgens de laatste inzichten door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Behandeling van peesplaatklachten / hielirritatie / hielspoor bij Instituut D&C | Fysiotherapie in Hoorn:

Peesplaatirritatie
< 4,0mm
Peesplaatdikte
4,0mm  –  7,0mm
Peesplaatdikte
> 7,0mm
Intake en onderzoek
met echografie
Intake en onderzoek met echografie Intake en onderzoek met echografie
4 behandelingen
Shockwave
1 x per week
4 behandelingen
Shockwave
1 x per week
Dry needling onder echogeleiding i.c.m.
Shockwave
1 x per 10-14 dagen
week 5 pauzeweek week 5 pauzeweek Na vier behandelingen
herecho en beleid.
week 6 herecho en beleid week 6 herecho en beleid
klachtenvrij: zo nodig retour bij terugkeer van klachten klachtenvrij: zo nodig retour bij terugkeer van klachten
bij aanhoudende klachten Shockwave 1 x per 2-3 weken. bij aanhoudende klachten wordt overgegaan naar
Dry needling i.c.m. Shockwave

 

   Klik hier voor de folder “Voetklachten”

   Klik hier voor de laatste inzichten van Shockwave bij peesplaatirritatie

   Klik hier voor de praktijkgevallen hielpijn bij kinderen.

Instituut D&C is dé specialist in multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij hiel- en peesplaatklachten.