Spring naar content

Morton’s Neuroom

Wat is een Morton’s Neuroom?

Een drukneuroom tussen de tenen is een veelvoorkomende klacht in de praktijk. Er is sprake stekende pijn bij het dragen van schoenen. Soms is er een pijnlijke plop die af en toe gevoeld kan worden. De klachten kunnen gepaard gaan met een doof gevoel in twee tenen. De klachten kunnen chronisch of wisselend voorkomen. In het eerste geval zijn de klachten vaak al meer dan een jaar aanwezig en is er sprake van verbindweefseling waardoor de klachten niet omkeerbaar zijn. In het tweede geval is er sprake van zwelling (oedeem) en zijn de klachten goed behandelbaar.

Het verdoofde gevoel zit meestal in de derde en vierde teen. Zelden in de tweede en derde teen en komt vaker voor bij de chronische klachten.

Morton's Neuroom? Maak direct een afspraak

Diagnose

Naast de anamnese is er een redelijk betrouwbare test voor het vaststellen van een Morton’s Neuroom: de Mulderse kliktekst. Als de pijn bij gelijkblijvende druk afneemt worden de klachten niet veroorzaakt door een neuroom. Bij toenemende pijnklachten is de test positief.

Betrouwbaarder is deze test onder echogeleiding uit te voeren waarbij men het Neuroom ziet verspringen.

Behandeling
Veel patiënten hebben baat bij een goede podotherapeutische of podologische behandeling. ESWT kan hierbij een goede ondersteuning bieden indien de klachten veroorzaakt worden door oedeem. Ook een ontstekingsremmende injectietherapie kan forse vermindering van uw klachten geven.
Bij sommige patiënten nemen de klachten echter niet af, ondanks verschillende podotherapeutische of podologische behandelingen.
Wanneer moet u naar de huisarts?

Heeft u al meer dan een jaar last van gevoelloosheid in de derde en vierde teen in combinatie met (stekende) pijnklachten? Dan is een verwijzing naar een goede chirurg een optie.

Excisie van zo’n drukneuroom is bijvoorbeeld in de Bergmankliniek in Naarden dagelijkse routine, uitgevoerd door dr. I. van Dalen, gespecialiseerd orthopedisch voet- en enkelchirurg.
Deze informatie is mede tot stand gekomen door de heer R. Wonink, registerpodoloog, MSU- F&A -echografist , Podozorg in de Bergmankliniek te Naarden.
Meer weten? Klik dan hier.
Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C kan u meer vertellen over de diagnose en de behandeling van uw voetklachten. Bel gerust voor een afspraak: 0229 268 554