Spring naar content

SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten)

Er is sprake van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart (bron: NHG-standaard).

SOLK? Maak direct een afspraak

Er zijn veel verschillende termen in omloop voor deze grote groep lichamelijke klachten waar artsen geen bevredigende verklaring voor vinden. In het verleden is regelmatig gekozen voor het groeperen van vaker samen voorkomende klachten in syndromen, zoals bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Er bestaat geen eenduidige verklaring voor het ontstaan van SOLK. Patiënten met SOLK hebben ontzettend veel baat bij een heldere uitleg die aansluit op de specifieke gedachtegang en bezorgdheden met betrekking tot de klacht.

Een multidisciplinaire aanpak die zowel somatische als psychologische en sociale aspecten integreert in de behandeling biedt de mogelijkheid om het functioneren op verschillende domeinen te verbeteren.

Aarzel daarom niet om uw huisarts om advies te vragen. Meer informatie over SOLK vindt u hier.

Instituut D&C is dé specialist in multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij SOLK.