Fysiotherapie in Hoorn
Nieuwe Steen 50
0229 268 554
Geen verwijsbrief nodig!
info@fysiotherapieinhoorn.nl

Elleboogsklachten

Pijnklachten aan de elleboog zijn vaak als gevolg van langdurige overbelasting of een korte piekbelasting. De meeste mensen ervaren een zeurende pijn rond de buitenzijde van de elleboog (tennisarm). Deze pijn is in eerste instantie bij het begin van belasten aanwezig. Zodra de pees “warm” wordt nemen de klachten af, om vervolgens in rust dubbel zo hevig terug te komen. Naar mate de klachten langer bestaan, nemen de duur en intensiteit van de klachten toe. Krachtsverlies kan optreden. Mensen ervaren dan moeite met wringen, een potje opendraaien of het geven van een hand.

Tenniselleboog? Maak direct een afspraak

Ook kunnen mensen pijn ervaren aan de binnenzijde van de elleboog (golfarm). Deze klachten hebben een zelfde opbouw als bij de tennisarm. Het ontstaansmechanisme ligt vaak bij een instabiliteit van de pols. Hierdoor moeten de spieren van de onderarm harder werken om de pols te stabiliseren en uiteindelijk is het peesweefsel makkelijk overbelast.

De tennis/golfarm heeft enkele verschijningsvormen. Een “klassieke” tennis- of golfarm kenmerkt zich door een ontsteking in de aanhechting van de pees op het bot. Hierbij kan er sprake zijn van verkalking. Soms is er sprake van ontsteking van het gewrichtskapsel, een tennis/golfarm op basis van capsulitis. Veel vaker is er sprake van hypertonie van spierweefsel, een tennis/golfarm op basis van overactieve spiermassa.
Aangezien de verschillende vormen van de tennisarm een andere aanpak behoeven is het zaak de juiste vorm te diagnosticeren. Een goed hulpmiddel hierbij is echografie. Echografie maakt het mogelijk “in” het lichaam te kijken. Hierdoor kunnen wij, in combinatie met anamnestische gegevens en het lichamelijk onderzoek, een juiste diagnose stellen en het juiste behandelplan starten. In de meeste gevallen wordt een combinatie van brace/tape technieken en het ontspannen van de onderarm spieren middels massage en stabiliserende polsoefeningen toegepast. In geval van de klassieke tennisarm kan shockwave therapie uitkomst bieden. In een enkel geval zal er contact gezocht moeten worden met een orthopedisch arts. Voor meer informatie kunt u bellen met 0229-268554 of info@fysiotherapieinhoorn.nl.

Na een half jaar is minstens 80 % van de patiënten (vrijwel) hersteld. Na één jaar is dit percentage meer dan 90%. Nadelig voor het natuurlijk herstel zijn elleboogsklachten in combinatie met nekklachten, klachten aan de voorkeursarm, repeterende klachten en hoge lichamelijke en psychische belasting. Het beleid van Instituut D&C bij elleboogsklachten is gericht op het versnellen van het spontaan herstel middels onze gecombineerde aanpak.

Klik hier voor adviezen bij elleboogsklachten.

Klik hier voor de video over elleboogsklachten.

Deze informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld volgens de laatste inzichten door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Klik hier voor de praktijkgevallen elleboogsklachten.

Instituut D&C is dé specialist in multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij elleboogsklachten.