Shockwavetherapie (ESWT)

Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat shockwavetherapie bij verschillende aandoeningen vaak erg goede resultaten geeft. Extracorporale shockwavetherapie (ESWT) wordt beschouwd als een van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling.

Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door irritaties, verdikking of verkalkingen van pezen of van de slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (trigger points) kunnen veel pijn veroorzaken.  In tegenstelling tot conventionele behandelingsmethodes kan bij ESWT de oorzaak van de pijn worden bestreden, zonder medicatie of chirurgie. Succesvolle resultaten worden reeds bereikt na enkele behandelsessies. De fysiotherapeuten van Instituut D&C hebben jarenlange ervaring met de (shockwave)behandeling van de onderstaande aandoeningen.

shockwavetherapie

Bij welke klachten wordt Shockwavetherapie succesvol toegepast?

 • schouderaandoeningen (frozen shoulder, overbelastingsklachten, peesirritatie, peesontsteking, slijmbeursaandoeningen, gevolgen na een peesruptuur, inklemmingsklachten bij belasten)
 • elleboogsklachten (tenniselleboog, golfelleboog)
 • polsklachten (carpaal tunnel syndroom, peesirritatie)
 • handklachten (ziekte van Dupuytren)
 • heupklachten (slijmbeurs- en peesaandoeningen)
 • knieklachten (peesirritatie, runnersknee/lopersknie, jumpersknee)
 • achillespeesaandoeningen (peesirritatie, inklemmingsklachten, aanhechtingsproblemen, exostose van Haglund)
 • voetklachten (morton’s neuroom, hielspoor, peesplaatirritatie)

Interesse in shockwavetherapie? Maak direct een afspraak

Hoe werkt Shockwavetherapie?

Allereerst wordt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de fysiotherapeut gelokaliseerd. Aanvullend onderzoek wordt gedaan door middel van echografie. Nadat de diagnose gesteld is en gebleken is dat shockwavetherapie geïndiceerd is, wordt het pijngebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen. Dit gebeurt met behulp van een “behandelkop”. De behandeling duurt kort, zo’n 15 minuten per sessie. De hoogenergetische akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Op die manier wordt het herstelmechanisme van het lichaam gestimuleerd. Met andere woorden, shockwavetherapie heeft alles te maken met het activeren van de eigen genezingskracht van het lichaam. De zittingen hebben meestal een behandelinterval van zo’n 7-10 dagen, afhankelijk van het probleem.

Voordelen van Extracorporeal Shockwavetherapie:

 • Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie.
 • Kortdurende behandeling (15 minuten per sessie).
 • Uitstekend therapiesucces na slechts 2 tot 4 behandelingen.
 • Stimuleert het lichaamseigen herstelproces.
 • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen.
 • Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan.
 • Dankzij Shockwavetherapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken.
 • Na de behandeling al pijnvermindering en verbetering van de beweeglijkheid.

Vergoeding van Shockwavetherapie:

Uit ervaring is gebleken dat zorgverzekeringen shockwavetherapie soms op individuele basis vergoeden wanneer men de factuur instuurt. U kunt hier echter niet zomaar vanuit gaan! Indien dit voor u belangrijk is, dient u dit eerst na te vragen bij de zorgverzekeraar. Wij zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Musculoskeletale Shockwave Therapie (NVMST). Soms is alsnog een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist noodzakelijk.

Voor verschillende klachten hebben wij folders ontwikkeld; Klik hier voor het folderoverzicht

Wetenschappelijk bewijs:

Waarom een behandeling met Shockwavetherapie zo’n positief effect heeft kan nog niet volledig verklaard worden. Er is wel aangetoond dat er een toename plaatsvindt van botvorming, herstel van non-unions, een neovascularisatie van de overgang van bot naar pees en cellulaire effecten als een toename van celpermeabiliteit, stimulering van de celdeling en productie van cytokininen door de cel.

pdf Klik hier voor de laatste inzichten bij peesplaatirritatie

pdf Klik hier voor de laatste inzichten bij peesaandoeningen

pdf Ervaringen van patiënten met shockwave.

 

 

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren