Spring naar content

Pijn in het bovenbeen

Pijn in het bovenbeen

Het bovenbeen bestaat uit één bot dat we het dijbeen noemen. Het dijbeen wordt omringd met 12 spieren. Deze spieren helpen dan mee bij zowel de heup- als de knie functie. Er zijn verschillende aandoeningen waardoor pijn in het bovenbeen ontstaat. De pijn kan acuut ontstaan door een botbreuk of een spierscheuring. Daarnaast zijn er een aantal aandoeningen en blessures die pijn in het bovenbeen veroorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in het bovenbeen is ischias.

Zenuwpijn in het bovenbeen

Ischias is een uitstralende zenuwpijn in het bovenbeen. De pijn ontstaat door een irritatie of ontsteking van één of meer zenuwwortels op de plaats waar deze zenuwwortels uit het ruggenmerg ontspringen.

Naast pijn, kun je ook andere klachten ervaren zoals een doof gevoel / tintelingen in bovenbeen, voet of tenen. Ook ervaren veel mensen spierkramp in het bovenbeen. Heel soms straalt de pijn uit naar twee benen, maar in de meeste gevallen ervaren mensen pijn in één been.

Lees meer over de behandeling van Ischias >

Pijn door irritatie

De pijn in het bovenbeen kan ook worden veroorzaakt door irritatie van de bilspierpezen die aanhechten op de heupknobbel (trochantor major pijnsyndroom). De pijn zit meestal rondom het botuitsteeksel bovenaan de buitenkant van het bovenbeen. Soms straalt de pijn uit naar de zijkant van het hele bovenbeen tot aan de knie. Deze klacht is goed te behandelen met dry needling en shockwave in combinatie met stabiliserende oefeningen voor de heup en het bekken.

Vragen?

Mocht u meer willen weten, neemt u dan gerust contact met ons op. Om u wat langer telefonisch te woord te kunnen staan kunt u het beste tussen 12.00 en 13.00 bellen. Als er niet wordt opgenomen spreekt u dan wat in, we kunnen bezig zijn met een behandeling en bellen u dan spoedig mogelijk terug. Telefonisch zijn wij bereikbaar op 0229-268554.

Wilt u direct een afspraak maken? bel 0229-268554 e-mail info@fysiotherapieinhoorn.nl of vul het contactformulier in.

Deze informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld volgens de laatste inzichten door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Instituut D&C is dé specialist in multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij pijnklachten in de heup en het bovenbeen.