Spring naar content

Preventieve gezondheidszorg bij Instituut D&C

90 % van de pijnklachten van de rug zijn aspecifieke lage rugklachten die niet veroorzaakt worden door een aanwijsbare oorzaak. Over de oorzaak van rugklachten zijn de onderzoeken niet eenduidig, maar in het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de volgende factoren een rol spelen bij het ontstaan van rugklachten: leeftijd, lichamelijke fitheid en kracht van rug- en buikspieren. Omgevingsgebonden factoren die van invloed zijn: fysiek zwaar werk, tillen, buigen, draaien, duwen en trekken (en de combinatie van deze laatste drie met tillen), trillingen en ongevallen. De volgende factoren zijn niet van invloed op het ontstaan van rugklachten: geslacht, lengte, gewicht, BMI, flexibiliteit van de wervelkolom en structurele afwijkingen van de wervelkolom (bijvoorbeeld scoliose, kyfose, artrose).

Circa 2,4 miljoen volwassen Nederlanders hebben chronische lage rugklachten; klachten die langer dan 3 maanden duren. Het zijn evenveel mannen als vrouwen. Geschat wordt dat bijna 9% van alle verzuimdagen het gevolg is van lage rugklachten. Circa 14% van de geregistreerde arbeidsongeschikten is arbeidsongeschikt vanwege ruggerelateerde aandoeningen.

Aantal gevallen van nek- en rugklachten zal tussen 2000 en 2020 met ruim 14% toenemen door de vergrijzing en bevolkingstoename. Risicoberoepen voor rugklachten zijn verpleegkundigen en ander werk dat gekarakteriseerd wordt door handmatig verplaatsen van een last, buigen en draaien van de romp, zware fysieke belasting en/of blootstelling aan lichaamstrillingen.  

Circa 6,8% van de Nederlandse bevolking komt jaarlijks bij de huisarts voor lage rugklachten en hiervan wordt  27% doorverwezen. 77% hiervan wordt verwezen naar fysiotherapie, manuele therapie, caesartherapie of Oefentherapie Mensendieck. Ongeveer 8.7 % van het totale ziekteverzuim (7,3 miljoen verzuimde werkdagen) is toe te schrijven aan lage rugklachten.

Voorkomen is beter dan genezen! De belangrijkste specifieke ziektebeelden die in aanmerking komen voor preventie zijn osteoporose, artrose en gewrichtsontstekingen, waaronder reumatoïde artritis. Daarnaast komen ook lage rugklachten en klachten aan arm, nek en schouders (KANS) hiervoor in aanmerking.

Het onderscheid kan gemaakt worden in voorkomen van een episode of voorkomen dat de klachten chronisch worden. De doelgroep hierbij is met name werknemers en sporters. Preventieve gezondheidszorg bij Instituut D&C bestaat uit het verhogen van de fysieke belastbaarheid, preventie van overgewicht, voldoende niet zwaar belastende beweging, het terugdringen van zware (knie)belasting op het werk en voorlichting.

Bewegen (en ook fysiotherapie) moet bij reumatoïde artritis juist gestimuleerd om functie en conditie van gewrichten zo goed mogelijk te houden. Het is inmiddels gebleken dat lichamelijke activiteit niet bijdraagt aan gewrichtsschade.

Preventie van osteoporose gericht op voorkomen fracturen en herfracturen. Preventiemaatregelen zijn gericht op het opbouwen van sterke botten vóór het dertigste levensjaar, het tegengaan van verlies van botmassa na het dertigste levensjaar en het voorkómen van botbreuken, vooral door valpreventie.

Rug- en nekklachten meest voorkomende diagnose in de fysiotherapiepraktijk De top drie van aandoeningen waarmee patiënten naar de fysiotherapeut gaat, heeft betrekking op de wervelkolom. Naast patiënten met rug- en nekklachten, ziet de fysiotherapeut veel patiënten met klachten aan schouder, knie of been. Het aantal behandelingen per klacht is de laatste jaren gedaald.

Vanaf 1 januari 2006 is voor het gebruik van fysiotherapie geen verwijzing van de arts meer nodig. De meeste zorgverzekeraars vergoeden directe toegang fysiotherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering (soms onder bepaalde voorwaarden).

Klik hier voor tarieven en vergoedingen van preventietraining
Bron: © RIVM www.nationaalkompas.nl