Spring naar content

Rugklachten

De grootste groep mensen die hulp zoeken bij een fysiotherapeut hebben rugpijn. Het grootste deel van deze mensen klaagt over lage rugklachten (lumbale wervelkolom). De lage rugklachten worden verdeeld in specifieke klachten en a-specifieke klachten. Bij specifieke klachten moet u denken aan hernia nucleus pulposis, artrose, discus degeneratie, stenose (vernauwing van het wervelkanaal) en reumatische aandoeningen.

Rugklachten? Maak direct een afspraak

Soort rugpijn

Bij a-specifieke klachten kan er geen duidelijke oorzaak in beeld worden gebracht. Hierbij denken we vooral aan instabiliteit of ischias. Door in kaart te brengen hoe de rugpijn is ontstaan (anamnese) en lichamelijk onderzoek uit te voeren gaat een (manueel) fysiotherapeut na of er sprake kan zijn van een specifieke rugklacht of dat er meer kans is op een a-specifieke rugpijn.

Specifieke klacht

Als de kans op een specifieke klacht groot is zal er contact gezocht worden met de huisarts die u, eventueel na eigen onderzoek, door kan verwijzen voor aanvullend onderzoek (Röntgenfoto, MRI, bloedonderzoek). In maar enkele gevallen is behandeling door een specialist nodig. Veel vaker wordt u terug verwezen met een diagnose zodat de (manueel) fysiotherapeut de juiste therapie kan inzetten. Deze is voor een hernia anders dan voor een reumatische aandoening.

A-specifieke rugpijn

A-specifieke klachten zijn vaak wat moeilijker te diagnosticeren. Enige kenmerken van instabiliteit zijn bijvoorbeeld: moeite hebben met langdurige houdingen (lang staan, zitten of wandelen), slenteren, noodzaak voelen om de rug zelf te “kraken”, meer klachten als u vermoeid bent. Instabiliteit kun je echter niet op een röntgenfoto of MRI zien. Hierbij is het ritme van aanspanning van de spieren meer het probleem. Of de hoeveelheid spanning in de spieren (tonus). Door training, kunt u het op de juiste manier aanspannen van de spieren aanleren. Ook maakt u hiermee de rug sterker en zult minder vaak last hebben van de rug. Het is helaas niet te zeggen dat u nooit meer klachten zult hebben.

Ischias is een irritatie van de zenuwwortel (nervus ischiadicus) waarbij de ontstekingsfactoren een (schietende) pijn in het been veroorzaken. Vaak zal een huisarts medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen. Op rustig niveau blijven bewegen kan ook uitkomst bieden. Lang zitten (met de benen gestrekt) is niet wenselijk.

Wanneer moet u naar de huisarts?

  • Als u 50 jaar bent geweest en nog nooit pijn in uw rug of zenuwpijn in het been heeft gehad.
  • Als de pijn continu is en niet verandert als u van houding verandert of beweegt.
  • Als u zich ziek voelt, veel last heeft van nachtelijke pijn of een kwaadaardige aandoening in de voorgeschiedenis heeft.
  • Als u een vrouw van 60 jaar of ouder bent, met een laag lichaamsgewicht of langdurig corticosteroïden (heeft) gebruikt, zoals bijvoorbeeld luchtwegbeschermers bij longaandoeningen, of een versterkte bocht heeft in de borstwervelkolom.
  • Indien u jonger bent dan 20 jaar.
  • Indien u recent een ongeval heeft gehad.
  • Neem direct contact op bij een doof gevoel in de schaamstreek en rond de anus, of u ongewild urineverlies heeft of juist niet kunt plassen, of last heeft van plotseling sterk toenemend verlies van spierkracht.

Deze tekst is  met grote zorgvuldigheid door Fysiotherapie in Hoorn | Instituut D&C volgens de laatste richtlijnen samengesteld.

Instituut D&C is dé specialist in multidisciplinaire fysiotherapie in Hoorn bij Lage Rugklachten.Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Adviezen bij rugklachten

 

 Rugklachten? U kunt er wat aan doen!

 2012 - Publicatie - Diagnostiek en behandeling van het lumbosacraal radiculair syndroom ten gevolge van een discusherniatie - Marc Paantjens