Hielspoor
Hielspoor is een veelvoorkomende en invaliderende voetklacht. Echter komt het feitelijk minder vaak voor dan dat het gediagnosticeerd wordt. De huisarts stelt deze diagnose vaak op basis van de aangegeven klachten; een hinderlijke pijn die ontstaat na lang staan en erger is bij opstaan na even gezeten te hebben. Het gevoel op een punaise te…
Lees meerWat is chronische pijn?
Meer dan 2 miljoen Nederlanders lijden aan chronische pijn en heeft een grote impact op de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren. Omdat chronische pijn niet als ziekte wordt gezien, wordt het niet altijd adequaat behandeld. Toch gaat de kennis en ontwikkeling over pijn en pijnbehandeling razendsnel en zijn er veel mogelijkheden om pijn…
Lees meerVerstuikte enkel
Wat is een verstuikte enkel? Wanneer uw voetzool te ver naar binnen of naar buiten draait, kunt u uw enkel verzwikken. Om de enkel te verstevigen zit er een gewrichtskapsel omheen dat er samen met pezen en spieren voor zorgt dat de enkel stabiel blijft. Bij een verstuikte enkel rekken meestal de enkelbanden aan de…
Lees meerArtrose
Artrose is een aandoening aan één of meerdere gewrichten. Het komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Met name oudere mensen hebben last van Artrose, maar ook bij jongeren en sporters met verschijnselen van overbelasting komt artrose voor. Als bijvoorbeeld iemand na een blessure te snel een geïrriteerd gewricht belast kan versneld artrose optreden. Wat is…
Lees meerReumatoïde artritis
Wat is reuma? Reuma is een verzamelnaam verschillende reumatische aandoeningen. Bekende reumatische ziekten zijn Reumatoïde Artritis, Artrose en de ziekte van Bechterew (ontstekingen van de wervelkolom). Wanneer mensen het over ‘reuma’ hebben, bedoelen zij meestal Reumatoïde Artritis (RA). RA is een auto-immuunziekte; het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam, waardoor stoffen vrijkomen die ontstekingen veroorzaken. Deze…
Lees meerPatellofemoraal pijnsyndroom (runnersknee)
Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) PFPS (runnersknee) komt het meest voor (ongeveer 20% van alle hardloopblessures). Oorzaken en symptomen Bij dit syndroom is het belangrijkste klacht pijn onder de knieschijf. Meestal is deze pijn eerst mild en treedt deze alleen tijdens hardlopen. In de loop van de tijd neemt de pijn toe. Wanneer u doorgaat met trainen,…
Lees meerHardloopblessures
In Nederland lopen bijna vier miljoen mensen aan hardlopen. Jaarlijks raakt 25% hiervan geblesseerd. Bij 95% hiervan gaat het om een overbelastingsblessure. Bij een hardloper spelen veel factoren een rol bij het ontstaan van overbelasting; inspanningsfysiologie, trainingsschema’s, trainingssamenstelling, looptechniek en hardloopschoenen. To stretch or not to stretch? Tevens stelt een aantal onderzoeken dat het rekken…
Lees meerPijn in het bovenbeen
Pijn in het bovenbeen Het bovenbeen bestaat uit één bot dat we het dijbeen noemen. Het dijbeen wordt omringd met 12 spieren. Deze spieren helpen dan mee bij zowel de heup- als de knie functie. Er zijn verschillende aandoeningen waardoor pijn in het bovenbeen ontstaat. De pijn kan acuut ontstaan door een botbreuk of een spierscheuring. Daarnaast zijn er een…
Lees meerSOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten)
Er is sprake van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart (bron: NHG-standaard). Er zijn veel verschillende termen in omloop voor deze grote groep lichamelijke klachten waar artsen geen bevredigende verklaring voor vinden.…
Lees meerArtrose en bewegen
Ontwikkelingen in de gezondheidszorg en het beleid van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) laten een toenemende aandacht zien voor preventie en het belang van bewegen. Het KNGF heeft samen met TNO en met steun vanuit het ministerie van VWS een gericht aanbod van beweegprogramma’s ontwikkeld. Dit aanbod richt zich op het structureel…
Lees meerKniepijn rondom de knieschijf bij tieners (PFPS)
Anterieure kniepijn (patellofemoraal pijn syndroom) Het patellofemorale pijnsyndroom komt vaker voor bij meisjes en kent een verscheidenheid aan presentaties. Patiënten presenteren zich met kniepijn achter, onder of rondom de knieschijf of met klachten van kraken en knarsen (crepitaties), stijfheid, zwelling of een instabiel gevoel (giving away-klachten) vooral bij traplopen, die niet kunnen worden toegeschreven aan…
Lees meerEnkelklachten
Bekijk wat de gevolgen kunnen zijn van een enkelverzwikking vanuit een loopbeweging. Wanneer moet u naar de huisarts? indien u na de verzwikking niet 4 stappen zonder hulp kunt maken. Wat te doen bij een enkelverzwikking: Belast de enkel op geleide van de pijn; het hervatten van de normale bezigheden is binnen 1 tot 2…
Lees meer